Sphider status

It has been awhile since there have been any Sphider updates. Has it been abandoned?

HECK NO! There just haven’t been any complaints, so nothing to fix (that we are aware of). And we haven’t had any ideas for new features.

Basically, if it ain’t broke, we are going to “fix” it.! If there IS an issue, let us know. If you have an idea for enhancement, let us know that, too.

9 Replies to “Sphider status”

        1. Be assured Sphiderlite 1.1.0 and Sphider 3.4.0-MB both run with PHP 7.4.3 and Ubuntu 20.04. That is the configuration of my development platform.
          One idea… it may be a permissions issue.
          From the command prompt, navigate to /var/www/html/sphiderlite/admin. (You may have named ‘sphiderlite’ something else. Change the path accordingly.) Do a ‘ls -l”.
          Who is the owner and what are the permissions on the backup, log, and tmp directories? These 3 directories should have 755 permission and owner should be ‘www-data’. You will need to ‘sudo’ to ‘chmod’ or ‘chown’.
          If this does not work, there are other things we can try.

          1. Thank you for your support, I will try your solution with file permissions on Monday and let you know if this works.

          2. I check permissions and have:
            drwxrwxr-x 2 www-data www-data 4096 Dec 7 2019 backup
            drwxrwxr-x 2 www-data www-data 4096 Dec 7 2019 log
            drwxrwxr-x 2 www-data www-data 4096 Dec 7 2019 tmp

            Blank page on search, admin panel works.

          3. Looks like I’m going to have to work to get this sorted out! Some of these may seem to be dumb questions, but bear with me.
            Admin panel works, but how well? On the settings tab, are you able to make and save changes? If you make a change does it persist?
            On the database tab, do all table show? There should be 26 of them.
            On the statistics tab, spidering logs link, are there any logs being created? If so, I like to see the latest one.
            If the database IS responding (you can change and save settings, everything looks okay on the database tab), but no log is being created, let’s turn on error reporting to see if we get anything.
            edit /admin/spider.php, lines 33 and 34.
            Change:
            //error_reporting(E_ALL ^ E_NOTICE ^ E_WARNING); //Development only
            error_reporting(0);

            To:
            error_reporting(E_ALL ^ E_NOTICE ^ E_WARNING); //Development only
            //error_reporting(0);

            and save.
            If any errors are then produced, they will appear on the screen but NOT in the log file, so you may want to note them before closing the screen.

            If these steps don’t produce results, I am willing to keep trying until it does work. If you don’t give up, I won’t either.

  1. OK, I found problem, in common_template/header.php I have to file where is:
    define(‘DB_PATH’, $_SERVER[‘DOCUMENT_ROOT’] . ‘/db/base.db’);
    $db = new PDO(‘sqlite:’ . DB_PATH);

    problem is in variable name “$db” – when I change it to “$db2” everything works again.

    Thank you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *